postheadericon Błonnik, czyli dietetyczny cudotwórca

Gdy tylko jest mowa o zdrowym odżywianiu, zazwyczaj pojawia się tam hasło: „błonnik”. Badania medyczne stwierdziły, że ma on niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm, a szczególnie na układ pokarmowy. Jakie są jego główne zalety? Przede wszystkim ułatwia odchudzanie. Wywołuje bowiem uczucie sytości, gdyż po spożyciu pęcznieje w żołądku. Dlatego też warto na śniadanie jadać pełnoziarniste pieczywo – przez długi czas nie odczuje się wtedy głodu. Kolejnym powodem jego cennych właściwości jest obniżanie poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. Dlatego też osoby, które mają z tym problem, powinny wybierać pokarmy bogate w błonnik. Działa on również jak miotełka w naszym przewodzie pokarmowym – zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnianie. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Powoduje on także wiązanie rozmaitych substancji oraz, dzięki temu że sam nie jest trawiony, umożliwia się wydostanie ich z naszego organizmu. Błonnik powoduje również znaczne zmniejszenie wchłaniania tłuszczów oraz węglowodanów. Dlatego też, aby zachować zdrowie i dobrą figurę, powinniśmy podczas sporządzania jadłospisu wybierać potrawy bardzo bogate w błonnik, takie jak otręby, pełnoziarniste pieczywo, nasiona, owoce, warzywa, groch czy fasolę. Dzięki temu nasz układ pokarmowy zacznie o wiele lepiej funkcjonować.

Leave a Reply

Zobacz koniecznie
  • Medycyna tradycyjna czy niekonwencjonalna?
    Kiedy człowiek zaczyna chorować na jakąś chorobę, to zwykle dzieje się tak, że ma on do wyboru kilka możliwości leczenia swojej przypadłości. Jego wybór może wahać się pomiędzy medycyną tradycyjną, …
  • Wymagania życiaWymagania życia
    Życie wymaga od nas coraz więcej. Co prawda już nie jesteśmy zmuszeni chodzić spać wraz z zaśnięciem Słońca, ani prać na tarze, jednak nasz inteligencja jest poddawana coraz większym i …
Strony
Październik 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031