postheadericon Błonnik, czyli dietetyczny cudotwórca

Gdy tylko jest mowa o zdrowym odżywianiu, zazwyczaj pojawia się tam hasło: „błonnik”. Badania medyczne stwierdziły, że ma on niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm, a szczególnie na układ pokarmowy. Jakie są jego główne zalety? Przede wszystkim ułatwia odchudzanie. Wywołuje bowiem uczucie sytości, gdyż po spożyciu pęcznieje w żołądku. Dlatego też warto na śniadanie jadać pełnoziarniste pieczywo – przez długi czas nie odczuje się wtedy głodu. Kolejnym powodem jego cennych właściwości jest obniżanie poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. Dlatego też osoby, które mają z tym problem, powinny wybierać pokarmy bogate w błonnik. Działa on również jak miotełka w naszym przewodzie pokarmowym – zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnianie. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Powoduje on także wiązanie rozmaitych substancji oraz, dzięki temu że sam nie jest trawiony, umożliwia się wydostanie ich z naszego organizmu. Błonnik powoduje również znaczne zmniejszenie wchłaniania tłuszczów oraz węglowodanów. Dlatego też, aby zachować zdrowie i dobrą figurę, powinniśmy podczas sporządzania jadłospisu wybierać potrawy bardzo bogate w błonnik, takie jak otręby, pełnoziarniste pieczywo, nasiona, owoce, warzywa, groch czy fasolę. Dzięki temu nasz układ pokarmowy zacznie o wiele lepiej funkcjonować.

Leave a Reply

Zobacz koniecznie
  • Korzystanie z telemedycyna
    Z jednej strony rozwój Internetu, ale również łączność telefoniczna daje możliwość leczenia pacjentów na odległość. W ten sposób możliwe jest zarówno leczenie operacyjne, ale również profilaktyka w leczeniu pacjentów. Wykorzystanie …
  • Medycyna – jako nauka
    Każdy człowiek kojarzy medycynę z lekarzami i nic w tym dziwnego, skoro takowi są z nią ściśle powiązani. Jednakże jak się okazuje, mało kto potrafiłby taką medycynę zdefiniować. Warto więc …
Strony
Czerwiec 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930